Je woont nu al zeven jaar lekker met je gezin in de stad. Voor een betaalbare huur van 900 euro, die gegarandeerd in de toekomst schappelijk blijft. Door het collectieve energiesysteem zijn de energiekosten slechts een paar tientjes in de maand. En daarnaast is het gebouw qua duurzaamheid zijn tijd sowieso vooruit. De woning is compact en efficiënt ingedeeld. Binnen het woongebouw heb je daarnaast de beschikking over voorzieningen als een gezamenlijke moestuin, een klusplek en een gemeenschappelijke lobby. Daar zijn altijd wel mensen aan het studeren of recreëren die in zijn voor een praatje. Zoals Menno, hij werkt thuis en neemt daarom de pakketjes van het hele blok aan. De buurtauto heeft een kapotte oplaadkabel, zegt hij. Zo even een nieuwe regelen, je bent daar handiger in en dat doen we hier voor elkaar. Buren zijn belangrijk, daarvan zijn alle bewoners in het complex overtuigd. Eenzaam zal je hier niet worden, en je leert hoe mensen buiten je eigen bubbel denken. Dat moet ook wel, want je bent met elkaar eigenaar van het gebouw en bepaalt gezamenlijk hoe je ermee omgaat. Samen regel je het onderhoud, investeringen en het beheer van de thuiswerkplekken en de kinderopvang in het gebouw.
Door de binnentuin loop je langs de volière naar je appartement. De zangvogeltjes worden verzorgd door Sharina, zij woont al 40 jaar twee straten verderop. Voor haar hebben we de term ‘buurtvrouw’ bedacht, met een ‘t’. De buurt vond het toen de nieuwbouw kwam belangrijk dat hun zicht op het park behouden bleef en dat er eindelijk kinderopvang kwam. En ze wilden graag met hun jaren 80-woning van het gas af. Dus kwam er dwars door het bouwblok een doorzicht naar dat park, wat ook weer lekker is voor de zon op de zonnepanelen aan de gevel. Zo worden bewoners en buurt allemaal beter van deze NCLT.
Dat ieder mens hier floreert zien ze ook in de rest van Nederland. Inmiddels zijn er wel 36 andere NCLT’s, van een stadsboerderij met heel veel dieren tot een complex in de binnenstad waar de bewoners samen een bioscoop met restaurant runnen. Maar vooral gebouwen waar mensen betaalbaar samenleven. Iedereen die bereid is samen te wonen kan mee-bezitten. Er zijn zelfs mensen die wonen zonder speculatiewinst zo’n goede ontwikkeling vinden, dat ze tientjeslid worden en zo meehelpen nog meer betaalbare wooncomplexen met collectief eigendom op te zetten.
Fictie? Met NCLT wordt zo’n duurzaam, maatschappelijk, coöperatief woongebouw waarheid. NCLT vult het gat tussen sociale huur en koop. Met een ervaren, geëngageerde ontwikkelaar als motor. We leggen graag uit hoe dat werkt, en wie wij zijn. Dit is het moment voor een coöperatief alternatief op de woningmarkt. We zijn klaar om te starten.
Team New Community Land Trust (N-CLT)